Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

The secret. . .

Το Μυστικό κληροδοτήθηκε μέσα από τους αιώνες, και ήταν πολλοί εκείνοι που το πόθησαν, το επιβουλεύτηκαν, το έκλεψαν και το αγόρασαν με αντίτιμο τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το προαιώνιο Μυστικό ήταν προσβάσιμο σε κάποιους ανθρώπους -εφευρέτες, επιστήμονες, θεολόγους, επιχειρηματίες, στοχαστές, καλλιτέχνες- κι ανάμεσα σε αυτούς που κατανόησαν τη θαυματουργή δύναμή του συγκαταλέγονται ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Πλάτωνας, ο Γαλιλαίος, ο Μπετόβεν, ο Έντισον, ο Κάρνεγκι, ο Αϊνστάιν, ο Μπλέικ. Τώρα το Μυστικό αποκαλύπτεται σε όλο τον κόσμο.



Ψάχνοντας κάτι στο διαδίκτυο μου ήρθαν στο νου τα παραπάνω λόγια από τον πρόλογο ενός αρκετά γνωστού βιβλίου που είχα διαβάσει και σκέφτηκα να αναφέρω συνοπτικά το περιεχόμενο για όσους δε το γνωρίζουν. Ο πρόλογος είναι από το βιβλίο The Secret της Rhonda Βyrne. Ουσιαστικά στο βιβλίο αναφέρει αυτό που συνοψίζει ο Paulo Coelho σε δύο μόνο φράσεις « Τα πάντα είναι ένα και μοναδικό πράγμα και όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει ό,τι επιθυμείς». Πιο συγκεκριμένα στις σελίδες του βιβλίου η συγγραφέας αποκαλύπτει ότι από την αρχαιότητα ακόμα υπήρχαν λίγοι, οι οποίοι γνώριζαν το "μυστικό του κόσμου".Τη δύναμη της έλξης δηλαδή όπως την αποκαλεί εκείνη.
Υποστηρίζει ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας αφού το προκαλούμε και το ελκύουμε με τις σκέψεις μας. Για όλους τους τομείς της ζωής μας ισχύει αυτό "το μυστικό". (που μεταξύ μας δεν είναι τόσο μυστικό πια, αφού κυκλοφόρησε σε βιβλίο, documentary, καθώς και η ίδια η συγγραφέας μίλησε στην Oprah για αυτό, τέλοσπάντων.) Ισχυρίζεται ότι ανάλογα με τη στάση μας, θα διαμορφωθεί η ζωή μας και η ποιότητα της, αφού οι σκέψεις μας, θετικές ή αρνητικές, μετουσιώνονται σε πράγματα. Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα "εγκώμιο" στον οπτιμισμό λέγοντας ότι τα "δεν" που βάζουμε μόνο καλό δεν κάνουν εφόσον λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το πραγματικά επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συγγραφέας προτρέπει τον κόσμο να σκέφτεται θετικά και να φαντάζεται τον εαυτό του σε μία ενιαία εικόνα με το αντικείμενο του πραγματικού του πόθου, όποιο και αν είναι αυτό, και όπως ισχυρίζεται το σύμπαν θα φροντίσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να φτάσει στα χέρια του.

Γύρω από το βιβλίο πάντως έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και οι απόψεις για αυτό διίστανται. Υπάρχουν πολλοί που το έχουν διαβάσει οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το βιβλίο άλλαξε τη ζωή τους και  χάρη σε αυτό πέτυχαν ακατόρθωτους στόχους. Από την άλλη οι επικριτές λένε ότι πρόκειται για μία ακόμα  ψευδοφιλοσοφία που σκαρφίστηκε ο ανθρώπινος νους για να πλουτίσει (πράγμα που πέτυχε η συγγραφέας για να πούμε και την αλήθεια).
Ανεξάρτητα πάντως από το αν ισχύει η όχι, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που σε κάνει να αναθεωρήσεις κάποιες απόψεις για τη ζωή και να αναρωτηθείς αν τα πράγματα είναι όντως όσο απλά όσο τα περιγράφει στο βιβλίο..Μήπως πράγματι για να Αποκτήσεις κάτι, αρκεί να το Ζητήσεις και να το Πιστέψεις πραγματικά; πιθανότατα δε θα μάθουμε ποτέ, αλλά έτσι και αλλιώς λίγη θετική σκέψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, οπότε η συμβουλή για σήμερα είναι: Think Positive, it may work!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nice as always!!! ;)

Eirini Kafourou είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο Άρη. Εγώ ακόμα δε διάβασα το μυστικό, αλλά πιστεύω ακράδαντα αυτό που κάποιοι όπως είπες χαρακτηρίζουν ψευδοφιλοσοφία. Ακόμα και στη μικρή μου ζωή το έχω δει στην πράξη, αλλά κυρίως στους γονείς μου που έχουν ζήσει και περισότερα,,, αν θέλεις κάτι πολύ - και το σκέφτεσαι πολύ, συχνά συμβαίνουν μικρογεγονότα που σε οδηγούν στην επίτευξη του στόχου.!

Δημοσίευση σχολίου