Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

50 χρόνια πίσω


Λένε ότι διάφοροι τομείς της ζωής μας είναι μικρογραφίες της κοινωνίας μας, λειτουργούν ακριβώς όπως αυτή και υστερούν στα ίδια σημεία. Επομένως όταν η κοινωνία μας και το κράτος είναι τόσο διεφθαρμένα δε θα είναι τα υποσύνολα της; Πόσο μάλλον λοιπόν ο αθλητισμός και πιο συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο που από δεκαετίες ήταν μέσο αποχαύνωσης και χειραγώγησης του λαού από τους ανθρώπους που είχαν την εξουσία. Δυστυχώς η έννοια του ποδοσφαίρου σαν άθλημα σήμερα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και εχει μετατραπεί κυρίως σε επιχείρηση, μια πολύ επικερδή επιχείρηση στην οποία ρίχνονται πολλά χρήματα και συνεπώς, δεν είναι δυνατόν οι μεγάλοι επιχειρηματίες να αφήσουν τη μοίρα των χρημάτων τους αποκλειστικά στα πόδια των ποδοσφαιριστών της ομάδας τους. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη για παρασκηνιακά παιχνίδια.

Κάθε νοήμων άνθρωπος, οπαδός ή φίλαθλος που παρακολούθησε το χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο γήπεδο Καραϊσκάκη παρατήρησε τη σήψη και το μαρασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγώ είμαι Παναθηναικός αλλά θέλω να πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικός, έτσι θα προσπαθήσω να αναφερθώ  πρώτα στα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά στα όσα ακολούθησαν με τη λήξη του. Αρχικά, μια ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ διαιτησία, με πληθώρα λανθασμένων αποφάσεων οι οποίες φαίνονταν σαφέστατα όμως ότι δεν είχαν καμία σχέση με διαιτητικά λάθη και έγιναν εσκεμμένα. Για να μην γενικολογώ όμως ορίστε λοιπόν οι αδιαμφισβήτητα αμφισβητούμενες φάσεις που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.

Αμφισβητούμενη φάση #1 http://www.dailymotion.com/video/xh40pm_faul-nini-ston-torosidi_sport#from=embed
Μέσα στη μεγάλη περιοχή, η μπάλα χτυπάει στο κεφάλι του Τοροσίδη και ύστερα στο χέρι του, τότε ο οπισθοφύλακας του ολυμπιακού υπό την πίεση του Νίνη πέφτει κάτω και ο διαιτητής της αναμέτρησης αντί για πέναλτι καταλογίζει επιθετικό foul υπέρ των ερυθρολεύκων.

Αμφισβητούμενη φάση #2 http://www.dailymotion.com/video/xh41ip_offside-sto-goal-tou-pao_sport#from=embed
Ενώ το score είναι 1-1 και μετά από σουτ του Gilberto silva στο όριο της μικρής περιοχής η μπάλα φτάνει στον Κατσουράνη ο οποίος προερχόμενος από κανονική θέση στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ βέβαια ακυρώνεται από το βοηθό με offside ο οποίος πιθανότατα θεώρησε ότι οι 4 παίχτες που καλύπτουν τον διεθνή μέσο του Παναθηναϊκού δεν ήταν αρκετοί.

Αμφισβητούμενη φάση #3 http://www.dailymotion.com/video/xh41np_osfp-pao-2-1-jeabour-sto-91_sport#from=embed&start=0
Ο Ολυμπιακός επιτίθεται από τα πλάγια και βγάζει μια σέντρα, με κάποιες κόντρες η μπάλα καταλήγει στο Djebbour ο οποίος τη στέλνει στα δίχτυα από κανονική θέση, όμως ανάμεσα από το Djebbour και τον Τζόρβα είναι ο Padelic ο οποίος είναι εμφανώς σε θέση offside και επηρεάζει τη φάση και τη θέση του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού καθώς προσπαθεί και εκείνος όπως φαίνεται στο replay να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ λανθασμένα δεν ακυρώνεται από το διαιτητή ή τους βοηθούς, και έτσι διαμόρφωσε το τελικό score στο 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού.


Ένα άλλο ζήτημα είναι ο σχολιασμός του αγώνα από την ΕΡΤ. Ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός για την περιγραφή του αγώνα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ. Αντικειμενικοί κατά τα άλλα δημοσιογράφοι είναι στα πρόθυρα του να ανάψουν καπνογόνα στο studio φωνάζοντας και πλέκοντας το εγκώμιο στο γκολ του  Mirallas ενώ στην ισοφάριση του Παναθηναϊκού αφήνουν όλοι να καταλάβουμε ότι κύλησε ένα δάκρυ στα πρόσωπα τους. Όμως το αίσχος δεν είναι το ότι δεν παραμέρισαν τις οπαδικές τους προτιμήσεις όσον αφορά τα γκολ, αλλά το ότι δεν εξέφρασαν καμία άποψη κάνοντας τα στραβά μάτια στη σφαγή και στα αίσχη που έγιναν κατά του ποδοσφαίρου. Αυτοί είναι οι ντροπή της αθλητικής-και όχι μόνο- δημοσιογραφίας και δεν αξίζει καν να γράψω κάτι άλλο για αυτούς.
Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν αυτά που συνέβησαν μετά τη λήξη του αγώνα με ορισμένους οπαδούς του Ολυμπιακού να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και να προπηλακίζουν κάποιους από τους παίχτες του Παναθηναϊκού οι οποίοι πήγαν άρον άρον στα αποδυτήρια, καθώς όμως και οι εριστικές δηλώσεις παραγόντων του Ολυμπιακού που όξυναν το φανατισμό μεταξύ οπαδών.
Το θέμα όμως δεν αφορά μόνο τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό. Αυτά τα γεγονότα υποβαθμίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και το οδηγούν δεκάδες χρόνια πίσω. Τέτοιες συμπεριφορές είναι αιτίες για να φεύγουν παίχτες οι οποίοι ανεβάζουν το ποδοσφαιρικό επίπεδο στην Ελλάδα - ναι αναφέρομαι σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν έρθει στην χώρα μας, στον Djibril Cisse έναν παίχτη με αδιαμφισβήτητο ποδοσφαιρικό ταλέντο και άμεμπτο ήθος που αηδίασε με τα έκτροπα που γίνονται και αποφάσισε να φύγει το συντομότερο -. Οι ίδιες συμπεριφορές ταυτόχρονα όμως λειτουργούν και ως τροχοπέδη στην απόκτηση ξένων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.. όταν επικρατεί λοιπόν αυτό το χάος μέσα και έξω από το γήπεδο, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του αγώνα, όταν ξέρει κάποιος ότι το αγωνιστικό μέρος είναι ασήμαντο και ότι η νίκη καθορίζεται από άλλους παράγοντες ποιος θα ήθελε να έρθει σε αυτή τη χώρα και να κάνει ό,τι σχετικό με αυτό το άθλημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου