Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Φιλία μεταξύ των δύο φύλων


Και ναι, αυτό είναι το αδιάφορο άρθρο της εβδομάδας. Επειδή εδώ και μία εβδομάδα δεν είχα έμπνευση για να αναφερθώ σε κάποιο πιο σοβαρό ζήτημα αλλά ήθελα πολύ να γράψω κάτι ( το ψώνιο του μελλοντικού δημοσιογράφου βλέπετε ), σκέφτηκα να μιλήσω για ένα πιο ελαφρύ και "πιασάρικο" θέμα που αναμφισβήτητα απασχολεί πολύ. Το θέμα λοιπόν είναι η φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα και αν αυτή υπάρχει.
Οι κλασσικές, κλισέ απόψεις ως προς το θέμα είναι ότι άνδρας και γυναίκα "προέρχονται από δύο διαφορετικούς πλανήτες" και λόγω της τόσο μεγάλης διαφορετικότητας τους προκύπτει η σεξουαλική έλξη μεταξύ τους, όλα οφείλονται δηλαδή στη φύση του ανθρώπου, άλλωστε όπως έχουμε μάθει τα ετερώνυμα έλκονται.
Η θεωρία όμως ότι δεν υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών σύμφωνα με τους ειδικούς πηγάζει από αλλού. Εικάζουν ότι η άποψη αυτή προέρχεται από παλιότερες αντιλήψεις, όπου ο άνδρας ήταν εκείνος που δούλευε και η γυναίκα έμενε στο σπίτι, έτσι οι μόνες οι σχέσεις που τους συνέδεαν ήταν οι ερωτικές με απώτερο σκοπό τη σύναψη οικογένειας. Τα πράγματα όμως σήμερα έχουν αλλάξει και τα δύο φύλα έρχονται περισσότερες φορές σε επαφή αφού μοιράζονται δραστηριότητες και περνάνε αρκετές ώρες μαζί. Έτσι παρά το γεγονός ότι η δομή της ζωής τους, επιτρέπει την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων, οι ρόλοι των δύο φύλων πολύ συχνά συγχέονται και προκύπτει το ερωτικό στοιχείο. For the record πάντως, έρευνα του πανεπιστημίου της California έδειξε ότι κατά κύριο λόγο οι άνδρες έχουν το πρόβλημα να κρατήσουν το ερωτικό στοιχείο έξω από μια φιλική σχέση και είναι εκείνοι που επιδιώκουν κάτι παραπάνω συνήθως.

Το θέμα αυτό όμως έχει απασχολήσει περισσότερο από φαντάζεστε την επιστημονική κοινότητα. Ο Don O' Meara, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ δημοσίευσε μία έρευνα αποκαλύπτοντας γιατί είναι τόσο δύσκολο τελικά να υπάρξει μια φιλική σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 5 εμπόδια που το καθιστούν αδύνατο.

  • Πρώτο από αυτά είναι ο ορισμός της σχέσης μεταξύ των δύο ατόμων και ο διαχωρισμός του φίλου από τον εραστή. Προφανώς υπάρχει αγάπη, πλατωνική αφού πρόκειται για φιλία αλλά ο διαχωρισμός των φιλικών, των ερωτικών και των σεξουαλικών συναισθημάτων είναι πολύ δύσκολος. 
  • Δεύτερο εμπόδιο είναι το ξεπέρασμα της ερωτικής έλξης. Η σεξουαλική έλξη είναι που περιπλέκει τα πράγματα αφού φιλικές κινήσεις μπορούν να παρερμηνευθούν. Σύμφωνα με την έρευνα του σε μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν αρέσει η σεξουαλική ένταση που υποβόσκει στη φιλία που έχουν με άντρες ενώ μεγάλο ποσοστό των ανδρών απάντησε ότι πολλές φιλικές τους σχέσεις ξεκίνησαν από ερωτική ή σεξουαλική έλξη. Το χαρακτηριστικό είναι ότι το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε πως στις φιλικές του σχέσεις με το άλλο φύλο υπάρχει το ερωτικό στοιχείο.
  • Τρίτο εμπόδιο δηλώνει, πως παρά την ισότητα που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στα δύο φύλα,είναι η μικρή ανωτερότητα που έχει ο άνδρας στη σχέση λόγω κάποιων στερεοτύπων, η οποία μπορεί να αλλοιώσει τη φύση αυτής.
  • Το τέταρτο εμπόδιο ισχυρίζεται ότι είναι ουσιαστικά η κοινωνική κατάκριση η οποία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή τη φιλία και τη βλέπει με ένα πιο "πονηρό" μάτι, φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση τα άτομα.
  • Ως τελευταίο εμπόδιο ορίζει ουσιαστικά τους κοινωνικούς κανόνες που μαθαίνουμε από μικρή ηλικία. Δεδομένου ότι από μικρή ηλικία τα αγόρια και τα κορίτσια κάνουν στενή παρέα με άτομα του ίδιου φύλου καθώς σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες αν αποκλίνουν, κάτι δεν πάει καλά, τα άτομα διαμορφώνουν διαφορετικούς κανόνες επικοινωνίας για τα άτομα διαφορετικού φύλου, επομένως χωρίς να υπάρχει κάποιο πρότυπο για φιλία με το άλλο φύλο αυτή είναι πρακτικά αδύνατη.

Προσωπικά πιστεύω ότι φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά κύριο λόγο δεν υπάρχει. Η φιλία αυτή αναπτύσσεται μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και βιώματα, που αυτά με τη σειρά τους δεν επιτρέπουν στα άτομα να νιώσουν κάποια ερωτική έλξη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν μια σχέση στην οποία κανείς από τους δύο να μην νιώσει κάτι παραπάνω για τον άλλον γιατί πολύ απλά η χημεία μεταξύ τους είναι πολύ δύσκολο να παρακαμφθεί.

3 σχόλια:

Χρήστος Λαζαρίδης είπε...

Τω όντι αν κι έχω αρκετές φίλες πιστεύω πως δύσκολα τις αντιμετωπίζεις με ερωτική απάθεια.Από τη φύση,άλλωστε,ο άντρας κι η γυναίκα είθισται να έλκονται ο ένας από τον άλλο.Ό,τι άλλο είναι παραφύση.Αυτό δε σημαίνει πως δε το δέχομαι,δε το σιγοντάρω όμως...Free Aris!!!

aleksandros είπε...

DIAFWNW.- k egw me esena pws kanume parea,koritsaki? Aleksandros,o Anir.

Georgia m. είπε...

Θα ηθελα πολυ να σου απαντησω πως δεν εχεις δικιο αλλα ερχονται τα βιωματα μου να μου αποδειξουν οτι και να το πιστευω σιγουρα δεν ισχυει!

Δημοσίευση σχολίου