Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ελινικί Γλόσα

Όχι δε με έπιασε κρίση ανορθογραφίας, ούτε απέκτησα κάποιο μαθησιακό πρόβλημα, αυτή ήταν μία πρόταση για την ελληνική γλώσσα που έγινε το 2008 και ορμώμενος από άρθρο γνωστής εφημερίδας που την έφερε ξανά στο προσκήνιο σας την παρουσιάζω. Ο Στέφανος Ματσάκης, Κύπριος γιατρός και ευρωβουλευτής -τότε- πρότεινε με εισήγηση του στον υπουργό παιδείας της Κύπρου απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας.Την ίδια πρόταση κοινοποίησε και σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να συσταθεί μια ομάδα γλωσσολόγων με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της ευρωπαϊκής γραφής.
Πιο συγκεκριμένα στην εισήγηση του περιλαμβανόταν η κατάργηση των φωνηέντων η, υ, ω, των δίψηφων φωνηέντων ει, οι, αι και η αντικατάσταση τους από το ι, καθώς και η κατάργηση του ς  και η αντικατάσταση του από το σΩς αποτέλεσµα, η ελληνική γλώσσα θα έχει µόνο 21 γράµµατα και ένα δίψηφο, το ου. Η εισήγηση του περιλαμβάνει και άλλες μικροαλλαγές που δε χρειάζεται να τις αναφέρω γιατί πιστεύω ότι πιάσατε το νόημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κύπριου ευρωβουλευτή οι αλλαγές αυτές θα συμβάλλουν σε μία τάση ενωτικής πορείας των γλωσσών στην ευρωπαϊκή ένωση ενώ ταυτόχρονα θα καταστήσουν τη γλώσσα πιο εύχρηστη όσον αφορά την χρήση υπολογιστή ενώ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες.
Ας ξεκινήσουμε με μία πρακτική δυσκολία όμως. Έστω ότι γίνεται αυτή η τραγική απλοποίηση στη γλώσσα, τι θα συμβεί με τις ομόηχες λέξεις; θα τις καταργήσουμε και αυτές μήπως για να διευκολύνουμε κάποιους;
Και ας προχωρήσουμε στο πιο σημαντικό θέμα. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο γνωστές χώρες του κόσμου για την ιστορία της και για τον πολιτισμό της, μέρος του οποίου είναι και το αλφάβητο και η γραφή. Η ελληνική γραφή δεν είναι μόνο από τις αρχαιότερες της Ευρώπης και του κόσμου όπως μαρτυρούν τα γραπτά μνημεία αλλά και η πρώτη γλώσσα αποτύπωσης των στιγμών μεγαλείου του ανθρώπινου πνεύματος. Επίσης το ελληνικό αλφάβητο υπήρξε η βάση όπως παρατηρεί ο γλωσσολόγος Charles Higounet για πολλές γραφές εκτός από την ελληνική, όπως είναι οι λατινικές και οι σλαβικές. Τέλος η ελληνική γλώσσα είναι μια από τις πλουσιότερες που υπάρχουν΄ εκτός από την πληθώρα λέξεων για κάθε έννοια, πολλές επίσης έχουν αποτελέσει γλωσσικά δάνεια για άλλες χώρες. Επομένως πώς είναι δυνατόν εμείς οι ίδιοι να προτείνουμε το ρήμαγμα και και τον εξευρωπαισμό κατά κάποιο τρόπο της ελληνικής γλώσσας στο βωμό του εκσυγχρονισμού; τη στιγμή που το φτώχεμα της γλώσσας μας θα επιφέρει φτώχεμα στη σκέψη και στον πολιτισμό μας. Μήπως όμως όλα αυτά αποσκοπούν αλλού και δεν έχουν ένα τόσο ανιδιοτελή στόχο; Γιατί όπως είχε πει και ο Γερμανοαμερικανός διπλωμάτης Henry Kissinger : «Ο ελληνικός λαός δεν κυβερνιέται εύκολα! Γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουµε βαθιά στις πολιτισµικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί». Ακριβώς για αυτό, επειδή είμαστε δυνατός λαός δεν πρέπει να "συνετιστούμε" και να συμβιβαστούμε με ότι μας προβάλλουν, αλλά να αντισταθούμε και να διαφυλάξουμε ότι πολυτιμότερο μας έχει απομείνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, την πνευματική μας κληρονομιά.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραιο το αρθράκι.Δε θα είχα πάρει πρέφα για αυτή την ιστορία αν δε το διάβαζα από δω.Α και για να μην ξεχνιόμαστε...Φασίστα!

Καλή συνέχεια κέρβερε<3

aleksandros είπε...

stolen,aderfe,sorry...elena akrita,ta nea tou proigumenu savvatou.k pali sorry...<3

-aris- είπε...

ma dn eipa oti to anakalupsa egw!profanws kapou 8a to diavasa gia na to grapsw, de 8a to evgala apo to mualo mou kai ousiastika apo olo to ar8ro "klemmenh" einai mono h frash tou kissinger h opoia mou arese kai thn prose8esa kai gw

aleksandros είπε...

dn se ekraksa aderfe.apla i anafora pigwn dn kanei kako.

Eirini Kafourou είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Είχα ακούσει κι εγώ γι'αυτό και τρελάθηκα, ποσο μάλλον όταν βλέπεις να το προτείνει ένας μορφωμένος άνθρωπος!
Όσον αφορά για τις πηγές, η όλη ιστορία με τον Κύπριο βουλευτή είναι γνωστή εδώ και καιρό, άρα οι πηγές θα μπορούσαν να είναι πολλές. Κι εφόσον ο κ. Ηλιοπουλος βάζει τα δικά του σχόλια, κάθε άλλο παρά αντιγραμμένο θα το λέγαμε...

Δημοσίευση σχολίου