Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Άγιος Βαλεντίνος..Τότε και σήμερα


Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι μια πρόσφατα επινοημένη γιορτή.Σύμφωνα με τις παραδόσεις όμως γιορτάζεται από την αρχαιότητα ακόμα.Στην αρχαία Ρώμη αυτή η μέρα ήταν τιμητική αργία προς τιμήν της θεάς Τζούνο,της βασίλισσας των θεών αλλά και θεά των γυναικών και του γάμου.Την επόμενη μέρα, την 15η, άρχιζε και επίσημα η γιορτή Lupercalia στην οποία τα νεαρά αγόρια έρχονταν σε επαφή με τα κορίτσια ακολουθώντας μια σειρά τελετουργικών τα οποία τους οδηγούσαν να είναι μαζί από ένα τόσο μικρό διάστημα όσο η διάρκεια της γιορτής μέχρι και να ερωτευτούν και να περάσουν μαζί το υπόλοιπο της ζωής τους.
Τον 3ο αι. μ.Χ όμως ο σκληρός αυτοκράτορας Κλαύδιος πίστευε ότι αυτά τα έθιμα έβλαπταν τους στρατιώτες, καθώς προσκολλημένοι όπως ήταν στις αγαπημένες τους ήταν απρόθυμοι να φεύγουν για εκστρατείες.Έτσι εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε όλους τους γάμους και του αρραβώνες στη Ρώμη.
Αυτή η απόφαση όμως βρήκε αντίθετο ένα νεαρό Ιερέα τον Βαλεντίνο ο οποίος συνέχισε να παντρεύει ζευγάρια κρυφά.Το γεγονός έφτασε στα αυτιά του Κλαύδιου ο οποίος τον θανάτωσε στα 270 μ.Χ την παραμονή της Lupercalia.Έτσι η δυτική εκκλησία μετέτρεψε μια ειδωλολατρική, παγανιστική εορτή τη Lupercalia σε γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προς τιμή του Ιερέα, ο οποίος θυσιάστηκε για έναν τόσο ρομαντικό σκοπό.Έτσι αυτή η γιορτή διαδόθηκε με τα χρόνια και σε άλλες χώρες, μέσα σε αυτές και η Ελλάδα, όπου ήρθε το 1980.
Αυτά για την ιστορία, και επανερχόμαστε στο σήμερα, στη σημερινή έννοια της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα όλοι πιστεύουν ότι είναι η μέρα του έρωτα και των ερωτευμένων, δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Η γιορτή αυτή έχει υποστεί τέτοια διαφήμιση και εμπορευματοποίηση ώστε ίσως να είναι πιο κοντά σε γιορτή του καπιταλισμού παρά του έρωτα. For the record σύμφωνα με στατιστική η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες για τις επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος θα ξοδέψει περίπου 50 ευρώ εκείνη την ημέρα για να αγοράσει κάποιο δώρο ή για να βγάλει έξω το έτερον ήμισυ ενώ στην Αμερική η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η δεύτερη γιορτή μετά τα Χριστούγεννα που ανταλλάζονται οι περισσότερες κάρτες και στέλνονται οι περισσότερες ευχές.Έτσι όμως είναι τα πράγματα, 14 Φεβρουαρίου όλοι σαστισμένοι τρέχουν σε κάθε είδους μαγαζί για να αγοράσουν δώρο για το ταίρι τους και έτσι να εκφράσουν τον έρωτα και ίσως την αγάπη που νιώθουν για τον άλλον. Κλείνοντας να σας πω ένα μυστικό όμως, όταν είσαι ερωτευμένος ή αγαπάς το γιορτάζεις κάθε μέρα και το δείχνεις με τις πράξεις σου. Ο έρωτας γιορτάζεται 365 μέρες και όχι μια φορά το χρόνο.Και όχι γιατί αυτή η γιορτή είναι ενάντια στης ορθόδοξες θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, αλλά διότι ο έρωτας είναι από μόνος του γιορτή και η καλύτερη αφορμή να εξυμνούμε την αγάπη αλλά και την ίδια τη ζωή.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαθηματα αγαπης απο τον Αρη τον ερωτιαρη.Ωραιο το κειμενο και πολυ σωστο που εστιασες και στην ιστορικη πλευρα της γιορτης.Δεν το κανουν πολλοι.
Καλη συνεχεια κερβερε <3

-aris- είπε...

χαχαχαχα ευχαριστώ συνάδελφε δημοσιοκάφρε! :D

Georgia m. είπε...

Ερωτι-Αρη πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου...Απ οτι φαινεται δεν θα παρεις δωρο στην κοπελα σου φετος...περα απο την πλακα ομως, συμφωνω απολυτα με την παρατηρηση σου η οποια οντως υφισταται!και για του λογου το αληθες το ανθοπωλειο της γειτονιας μου εχει στολισει εδω και εναν μηνα καρδουλες και αλλα μπιχλιμπιδοειδη για να υποδεχτει τον Βαλεντινο!

Δημοσίευση σχολίου