Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Η Δίκη των νικητών

Σαν σήμερα πριν απο 67 χρόνια ακριβώς ολοκληρώθηκε μια από τις πιο γνωστές δίκες της ιστοριας,η Δίκη της Νυρεμβέργης. Ας κάνουμε ενα flashback λοιπόν για να ρίξουμε μια πιο εκτεταμένη ματιά. Η δίκη της Νυρεμβέργης, η οποία ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου του 1945 και τελείωσε την 1η Οκτωβρίου 1946 διενεργήθηκε από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο στο δικαστικό μέγαρο της Νυρεμβέργης για να δικάσει τους Γερμανούς Εθνικοσοσιαλιστές για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά το χιτλερικό καθεστώς. Η δίκη αυτή ήταν η πιο σημαντική από μια ολόκληρη σειρά δικών.

Ως τόπος εκδίκασης της υπόθεσης είχε προταθεί αρχικά το Βερολίνο, πράγμα που όμως ήταν αδύνατο λόγω των καταστροφών που είχε υποστεί η πόλη. Έτσι τελικά επελέγη η Νυρεμβέργη, καθώς διέθετε δικαστικό μέγαρο μεγάλων διαστάσεων -το λεγόμενο και Μέλαθρον της Δικαιοσύνης- το οποίο είχε και συμβολική σημασίας ως γενέτειρα του εθνικοσοσιαλισμού, αφού εκεί συνεδρίαζε κάθε χρόνο το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα NSDAP. Βρετανοί και Γάλλοι το προτιμούσαν επίσης γιατί βρισκόταν στη δική τους ζώνη κατοχής.


Αξιζει να σημειωθει ότι το δικαστήριο απαρτίστηκε από δικαστές των νικητήριων δυνάμεων(Αγγλία,Γαλλία,Αμερική,Ρωσσία)και όχι από δικαστές προερχόμενους από χώρες που δεν είχαν άμεση ή έμμεση εμπλοκή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο(πχ. Ελβετία), γεγονός που αποτελεί παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Το βασικό κατηγορητήριο για το οποίο θα λογοδοτούσαν οι υπόδικοι ήταν συνομωσία για το σχεδιασμό εγκλημάτων κατα της Παγκόσμιας Ειρήνης(που συνοψίζεται στις επόμενες κατηγορίες): εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στη δίκη της Νυρεμβέργης δικάστηκαν 24 ηγέτες της ναζιστικής Γερμανίας. Ολοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ από αυτούς 12 καταδικάστηκαν σε θανατο, 3 σε ισόβια κάθειρξη, 4 σε φυλάκιση 10-20 χρόνων, ενώ όσοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν το ειδικό πρόγραμμα αποναζικοποίησης των συμμάχων. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από τα συγκεκριμένα πρόσωπα που συμμετείχαν στη δίκη, κυρήχθηκαν επίσης εγκληματικές και 8 γερμανικές οργανώσεις,παρά το γεγονός ότι είχαν διαλυθεί,όπως η ίδια η κυβέρνηση του Γ' Ράιχ, η Γκεστάπο, η SS, κλπ.
Από την κύρια δίκη προέκυψαν και άλλες δίκες, και σύνολο δικάστηκαν 200 εγκληματίες πολέμου.
Η Δίκη της Νυρεμβέργης θεωρείται μια από τις σημαντικότερες δίκες στην ιστορία αφενός για την σοβαρότητα του κατηγορητηρίου αλλά και αφετέρου διότι με τη λήξη της ήρθε και το επίσημο τέλος και η καταδίκη του ναζισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου